Správná strava pro miminka
Správná výživa je důležitá jak pro vaše dítě, tak i pro vás. Výzkumy ukázaly, že mnoho zdravotních problémů, především nemoci srdce, některé typy rakoviny, vysoký krevní tlak, cukrovka a další nebezpečné nemoci ve velké míře závisí na stravě. Mnoho z těchto pozdějších zdravotních problémů má své kořeny v dětství. Například změny stavu cév se často objevují ještě před 3. rokem života. U 12-ti letých se vyskytují téměř u 70% dětí a ve věku 21 let se vyskytují téměř u všech mladých lidí. Také problémy s nadváhou poškozují vaše dítě a přispívají k dalším zdravotním problémům v pozdějším věku.
Ačkoliv víme, jaká strava je pro vaše dítě ta nejlepší, může být problémem, aby ji děti přijaly. Děti se obvykle příliš nezajímají o své možné budoucí zdravotní problémy. Ve školách a restauracích rychlého občerstvení často nabízejí úplně jiná jídla, než jaká jim připravujete doma. Také televizní reklamy propagují hlavně smažené bramborové chipsy a hamburgery místo mnohem zdravějších pečených brambor nebo ovoce a zeleniny.
Avšak když rodiče soustavně nabízí dětem doma zdravou stravu - tedy zeleninu, ovoce, celozrnné obilné výrobky a luštěniny - a když celá rodina, včetně samotných rodičů, založí svou stravu na těchto důležitých a zdravých potravinách, tak se děti přirozeným způsobem naučí mít rády to, co jim bude pomáhat celý život.
Strava založená na rostlinných produktech
Jaká strava je nejlepší? Naše chápání významu stravy se v posledních letech nesmírně zvětšilo. Není tomu tak dávno, co jsme na zeleninu, obilniny a luštěniny pohlíželi jen jako na přílohy k jídlům a preferovali jsme hlavně maso a mléčné výrobky a nestarali jsme se o to, kolik cholesterolu a tuku přijímají naše děti. Toto všechno se změnilo. Nyní již víme, že zelenina, obilniny, luštěniny a ovoce by měly tvořit hlavní součást stravy.
Několik rad jak sestavit zdravá jídla pro vaše děti:
Jezte hodně zelené listové zeleniny - nejméně 2x nebo 3x denně. Dodává snadno vstřebatelný vápník, železo a mnoho vitamínů, které děti potřebují.
Jezte samozřejmě i jiné druhy zeleniny - vždy upřednostňujte co nejčerstvější zeleninu z organických farem, kterou prodávají ve specializovaných obchodech a nebo zeleninu z místních zahrádek, a nebo, pokud můžete, pěstujte si vlastní. To vám umožní podávat v jídle více druhů zeleniny a navíc děti nebudou jíst zeleninu z neověřených zdrojů. Globálně vzato by zelenina měla tvořit 25 až 30% stravy.
Také luštěniny (hlavně sója) a výrobky z nich jako tofu nebo tempeh by měly být pravidelnou součástí stravy. Jsou bohaté na bílkoviny, vápník a další živiny.
Ovoce, semena a ořechy by měly být chutným doplňkem stravy. Vařené jsou snáze stravitelné.
Celozrnné obilniny, jako např. rýže natural, ječmen, oves, jáhly, celozrnné těstoviny nebo celozrnný chléb výborně zasytí a obsahují také mnoho živin. Obsahují složité uhlovodany, které jsou nejlepším zdrojem energie pro rostoucí děti a obsahují také bílkoviny, vlákninu a důležité vitamíny. Celozrnné obilniny mohou snadno tvořit až 50% stravy.
Jestliže tyto 4 skupiny - zeleninu, luštěniny, ovoce a obilniny - budete dětem podávat každý den, dodáte jim všechny potřebné živiny.
Několik důležitých poznámek ohledně některých vitamínů:
Vitamín D je důležitý pro silné kosti. Za normálních okolností se tvoří v kůži při opalování. Ale děti žijící v severských oblastech a děti, které mají tendenci vyhýbat se sluníčku, mohou mít vitamínu D nedostatek. Celozrnné výrobky obohacené vitamíny a všechny dětské multivitamínové nápoje jsou v takovém případě nejzdravějšími zdroji vitamínu D.
Vitamín B12 je nezbytný pro zdravé nervy a zdraví krevních buněk. Je produkován půdními bakteriemi, takže v málo rozvinutých krajích, kde nejsou takové hygienické zvyklosti jako u nás, nebo tam kde konzumují rostlinnou stravu špatně umytou, ho lidé mají dostatek. Ale v našem moderním světě se nemůžeme na tyto zdroje spoléhat. Živočišné produkty sice obsahují vitamín B12 vyráběný bakteriemi v trávicím traktu zvířat, ale spolu s ním budete konzumovat i cholesterol a tuk a další nezdravé nebo nebezpečné látky. Proto asi nejlepším zdrojem je sojové mléko nebo müsli obohacené o vitamíny a nebo dětské multivitamínové nápoje. Obsahují vitamínu B12 více než dost.
Potraviny, které bychom měli omezit nebo zcela vyloučit:
Většina rodin jí tučná masitá jídla, resp. někteří si vybírají libové kousky. Chtěl bych jim doporučit aby šli ještě krok dál a přijímali potřebné živiny raději ze zeleniny, obilnin, luštěnin a ovoce, než z masa, drůbeže, ryb nebo mléčných výrobků. Děti, které jedí rostlinná jídla, jsou mnohem zdravější a budou mít i méně zdravotních problémů v pozdějším věku.
Před 7 lety jsem udělal velké změny ve své vlastní stravě. Ve svých 88 letech jsem začal jíst nízkotučnou bezmasou a bezmléčnou stravu. Během dvou týdnů se mi vyléčila moje chronická bronchitida - po letech neúspěšné léčby antibiotiky. Znám mnoho lidí, kteří změnili svou stravu a vyléčili si tak mnoho vážných zdravotních problémů, včetně chorob srdce a rakoviny.
Malé změny stravy nepřinesou téměř žádné zlepšení, je potřeba provést zásadní změnu. Pokud např. přejdete od "červeného masa" ke kuřecímu nebo rybímu, moc vám to nepomůže. Kuřecí maso v současné době obsahuje skoro tolik cholesterolu jako hovězí - okolo 25 mg v cca 25 g masa - a má i podobný obsah tuku. Výzkumy také ukázaly, že rakovinotvorné chemické látky, které se vytváří v hovězím při vaření, mají tendenci vytvářet se i v kuřecím a rybím mase, a to nemluvíme o bakteriích v mase, které mohou vyvolat prudká a závažná onemocnění, především u velmi malých dětí. Proto doporučuji rodinám, kde běžně jedí maso, aby se seznámili s vegetariánskými jídly a snažili se vařit bezmasá jídla co nejvíce.
Kravské mléko je předmětem vleklých sporů mezi lékaři a odborníky na výživu. Bylo období, kdy bylo považováno za velmi potřebné, ale výzkumy nás přinutily přehodnotit tento názor. Přesto, že v této věci se vědci dosud úplně neshodli, přeci jen je zde několik bodů, s nimiž souhlasí téměř všichni:
1) Zelená listová zelenina a luštěniny obsahují vápník ve formě, která se vstřebává stejně dobře, ne-li lépe než vápník z mléka. Také obsahují železo, vitamíny, složité uhlovodany a vlákninu, které v mléce nejsou.
2) Mléčné výrobky jsou příčinou překvapujícího množství zdravotních problémů. Mohou zhoršit schopnost dětského organismu vstřebávat železo a u velmi malých dětí mohou vyvolat drobná vnitřní krvácení v trávicím traktu. V souvislosti s tím, že mléko neosahuje téměř žádné železo, to může zvýšit nebezpečí nedostatku železa.
Kravské mléčné bílkoviny obvykle způsobují střevní koliky a Americká Pediatrická Akademie nedávno dospěla k závěru, že existují důkazy o tom, že kravské mléko může být příčinou prudkého nárůstu dětské cukrovky. Mnohé děti mohou být alergické na mléčné bílkoviny, což se může projevit jako dýchací problémy, chronické ušní problémy nebo kožní nemoci.
Nejlepší pro děti je samozřejmě mateřské mléko. Starší děti mohou jíst výrobky ze sojového nebo rýžového mléka a různé zmrzliny neobsahující kravské mléko.
Ohledně olejů doporučuji používat sezamové oleje, olivový olej, olej ze lněných semínek, a zeleninové oleje obsahující vícenenasycené tuky. Ale používané množství by mělo být minimální např. pouze pomazat spodek pánve nebo hrnce několika kapkami oleje nebo postříkat zeleninovým olejem ve spreji.
Také je důležité vyhnout se bílému rafinovanému cukru. Místo něj konzumujte čerstvé ovoce a ovocné džusy.
Co se týká soli, já vařím např. obilí jen se špetkou mořské soli a na stole vůbec nemám solničku. Jediný význam typické stolní soli je v tom, že obsahuje jód, který je jednou ze základních potřebných živin. Jód se ale hojně vyskytuje např. i v mořských řasách.
Je potřeba nedávat dětem kofeinové nápoje. A pokud to je možné, tak ani dospělým. Děti potřebují čistou nezkaženou vodu.